czwartek, 25 kwietnia 2013

Roladki z piersi

Wbrew pozorom to jest bardzo łatwe i proste danie... i pyszne :)


Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • cukinia
  • pół papryki
  • 8 plasterków boczku
  • tymianek, oregano, sól
  • wykałaczki.
Piersi umyj, osusz, przekrój w poprzek, aby powstały 4 filety. Lekko rozbij.  Cukinię umyj i zetrzyj na tarce na dużych oczkach, paprykę umyj, obierz ze skóry i pokrój na paski.

Filety posyp solą i przyprawami, układaj na nich startą cukinię i paprykę i zawijaj w roladki. Tak powstałe roladki owiń plastrami boczku (po dwa na każdą roladkę) i zepnij wykałaczkami. Ułóż w naczyniu do zapiekania.

Piecz pod przykryciem około 50 minut w 180 stopniach. Pod koniec można zdjąć przykrycie, aby roladki trochę się przypiekły.

U mnie roladki zostały podane z kalafiorem w sosie serowym. Przepis znajdziecie TUTAJ.

Zdaję sobie sprawę, że boczek nie jest dietetyczny, ale myślę, że takie dwa plasterki nie zaszkodzą. Poza tym Arthur Agatston w swojej książce "Dieta South Beach" pisze, że małe ilości bekonu są dozwolone. Tak więc można boczek zastąpić bekonem.
A jeśli bardzo rygorystycznie przestrzegacie diety możecie po prostu zdjąć boczek po upieczeniu roladek. Ponieważ boczek oprócz walorów smakowych ma spełnić role "nawilżacza" mięsa drobiowego podczas pieczenia.




3 komentarze:

  1. roladki super :) ale na kalafiora bym się nie skusiła :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo apetycznie:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. I zawijaski i kalafior mnie przekonują ;-) Właśnie zdałem sobie sprawę z tego, ze jestem głodny... :-/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...