środa, 24 kwietnia 2013

Placuszki bananowe

Składniki na około 12 sztuk:
  • 100 g białego sera light lub innego serka twarogowego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 banan, najlepiej dobrze dojrzały
  • 1 jajo
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki otrębów żytnich lub owsianych
  • 2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej.
Banana i biały ser rozgnieść widelcem, dodać resztę składników, wymieszać. Odczekać około 10 minut, aby otręby napęczniały. Masa powinna być gęsta, nie spływająca z łyżki... jeśli jest zbyt gęsta można dodać odrobinę mleka lub wody. 
Placuszki smażyć na rozgrzanej, dobrej teflonowej patelni. Jeśli takiej nie mamy należy użyć odrobinę oleju. Smażyć do zarumienienia z obu stron.




5 komentarzy:

  1. pyszne zdrowe placuszki -ekstra !!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tak :) Jeśli jesteś bardzo rygorystyczna polecam placuszki upieczone na teflonowej patelni bez grama tłuszczu.

      Usuń
  3. Zrobiłam dzisiaj w wersji z borówkami. Ależ to było pyszne śniadanie :) dziękuję za przepis :)
    http://breakfast.blox.pl/2014/02/Placki-bananowe-z-borowkami-South-Beach.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...