niedziela, 7 kwietnia 2013

Pieczone kotlety

Przepis znalazłam TUTAJ, tylko trochę go podrasowałam, coby był bardziej fit.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
  • 300 g pieczarek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki startego żółtego sera o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 3/4 szklanki otrębów pszennych lub żytnich (mogą być też inne, ale warto pamiętać, że otręby pszenne i żytnie mają najwięcej błonnika)
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, czarny pieprz, majeranek. 

Otręby zalać gorącą wodą, tylko tyle, aby woda "ledwo pokryła" otręby. Pieczarki i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pora pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa poddusić na oliwie. Mięso wymieszać z jajkiem, otrębami i ostudzonymi warzywami oraz żółtym serem. Doprawić do smaku przyprawami.

Uformować kotlety o grubości około 2 cm i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Zapiekać około 30 minut w 200 stopniach.

RADA: Jeśli zrezygnujemy z marchewki (oraz z kukurydzy w warzywach, z którymi podałam kotlety) danie to nadaje się na Fazę 2 diety South Beach. 
Jeśli zrezygnujemy z kukurydzy, która jest w warzywach, danie można zjeść będąc na diecie Dukana, faza 2 - naprzemienna.




Siostra Druga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...