niedziela, 7 kwietnia 2013

Krem brokułowy

Składniki:
  • 1 kg brokuł (użyłam mrożonki)
  • 1 cebula
  • 1 średnia cukinia
  • 1 kulka mozzarelli light
  • 2 trójkąciki serka topionego light
  • około  1.5 litra wody lub dowolnego bulionu
  • sól, pieprz, jarzynka-do smaku (jeśli przygotowujemy zupę na bulionie możemy pominąć sól i jarzynkę)

  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę. 
  • Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w kostkę.
  • Cebulę i cukinię przesmażyć na natłuszczonej  patelni  około 7 min.
  • Brokuł wrzucić na wrzącą wodę lub bulion. Gotować około 15 min, następnie dodać podsmażoną cukinię z cebulą.Gotować jeszcze około 5 min aż warzywa będą na tyle miękkie aby je zmiksować.
  • Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Warzywa zmiksować, dodać serek topiony i startą  mozzarellę. Doprawić do smaku. 


1 komentarz:

  1. Uwielbiam kremy. Zapraszam do siebie na konkurs
    http://gotujebochce.blogspot.com/2013/04/konkurs-na-100-tys-wyswietlen-zestaw.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...