wtorek, 30 kwietnia 2013

CHOCOLATE CAKE

Zdrowe ciacho czekoladowe i mniej kaloryczne niż tradycyjne...

Składniki:
  • 250 gram serka homogenizowanego ( użyłam Quark)
  • 1 szklanka fruktozy 
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 4 duże jaja
  • 375 gram mąki orkiszowej-pełnoziarnistej
  • 50 gram  gorzkiego kakao 
  • 3/4 kubka mleka plus 2 łyżki dodatkowo do rozpuszczenia czekolady
  • 60 gram gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Czekoladę połamać wrzucić  do miseczki, dodać 2 łyżki mleka i rozpuścić w mikrofali (tym sposobem zrobiłam również polewę). Można to zrobić w garnku na małym ogniu. Musi mieć płynna konsystencję.
3/4 kubka mleka rozmieszać z proszkiem do pieczenia.
Mąkę, fruktozę, kakao wymieszać razem.
Jaja zmiksować ze szczyptą soli,dodać Quark, mleko z proszkiem, następnie dosypywać suche składniki miksując na najwolniejszych obrotach, na koniec dodać wystudzoną, płynną czekoladę i aromat.
Wstawić do nagrzanego piekarnika piec około godziny(do suchego patyczka) w 190st.C




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...