poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Chlebek

Taki widok na moim parapecie mnie zachwyca,uwielbiam na nie patrzeć i dodawać do potraw...ale wróćmy do tematu...



Składniki:
  • 300 gram mąki self-raising pełnoziarnistej (nie wiem czy jest dostępna w sklepach w Polsce, TUTAJ można zobaczyć jak zrobić ją domowym sposobem 
  • 200 gram mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 100 gram dodatków - u mnie żurawina, siemię lniane, ziarno słonecznika, pestki dyni oraz otręby owsiane
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka fruktozy lub agavy
  • 500 ml. kefiru
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jaja


Wymieszać w osobnych naczyniach suche składniki oraz mokre. Następnie połączyć dość szybko składniki  na jednolitą masę. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (rozmiar formy 30cmx10cm.) Wygładzić mokrą dłonią. Piec w 190 stopniach około 60 minut. Po tym czasie wyciągnąć z formy, nie odrywając papieru na siłę! i wystudzić na kratce w uchylonym piekarniku. Najlepiej smakuje na ciepło z masełkiem Light  :) Wystudzić na kratce,zawinąć w folię i przechowywać w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...